Infiintarea unei gradinite private: care sunt conditiile si ce acte sunt necesare
In prezent, tot mai multi parinti sunt interesati de educatia copiilor lor, in special de gradinita in care incepe acest proces educational. Avand in vedere numarul insuficient de institutii de gen din sistemul de stat, este o oportunitate de afacere profitabila pe care orice antreprenor o poate explora.
Daca esti interesat de ce presupune infiintarea unei gradinite private, vei gasi in acest articol care sunt conditiile pentru deschidere si ce acte sunt necesare. De asemenea, vei putea citi despre cum alegi serviciile pe care sa le oferi in functie de planul tau educational.
1. Conditii pentru deschiderea unei gradinite private
Principala conditie pentru ca o gradinita particulara sa functioneze este ca aceasta sa fie acreditata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, acest proces fiind unul indelungat care presupune ca gradinita sa functioneze o perioada in baza unei autorizatii de functionare. ARACIP este o institutie publica de interes national in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Procesul de acreditare a unei unitati particulare de invatamant presupune parcurgerea a doua etape succesive: autorizarea de functionare provizorie si acreditarea. Dupa acreditare, furnizorul de educatie acreditat se supune procesului de evaluare externa periodica din 5 in 5 ani, in conditiile legii.
2. Infiintarea unei gradinite private: ce acte iti trebuie
Toate informatiile de care ai nevoie pentru a infiinta o gradinita privata sunt reglementate in Metodologia de evaluare institutionala in vederea autorizarii, acreditarii si evaluarii periodice a organizatiilor furnizoare de educatie. Astfel, in vederea declansarii procesului de evaluare externa pentru autorizarea unei gradinite private, trebuie sa depui la ARACIP o cerere de declansare a procedurii de evaluare externa, insotita de o fisa-tip si un raport de evaluare interna.
Pentru obtinerea autorizatiei de functionare provizorie, raportul de evaluare interna trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: - fisa-tip a raportului de evaluare interna; - proiect privind dezvoltarea, pe termen mediu 3-5 ani; - planuri operationale pentru primul an de functionare; - oferta educationala; acte privind persoana juridica initiatoare; - acte privind spatiile de invatamant si baza materiala, precum si regimul de detinere al acestora: - lista dotarilor disponibile (mobilier si echipament didactic), - regimul juridic al acestora si valoarea totala a acestora; - lista cu fondul de carte propriu; - autorizatie sanitara de functionare, precum si aviz PSI (pentru spatiul in care se va desfasura activitatea instructiv-educativa); - acte privind curriculumul; - acte privind personalul didactic; - modelul de contract de scolarizare ce va fi utilizat, daca este cazul; - proiectul de regulament intern al unitatii de invatamant; - ordinul de plata a tarifului de evaluare, dupa caz;
Dupa depunerea acestui dosar cu actele necesare, expertii din cadrul ARACIP vor analiza si evalua raportul de evaluare interna si mai apoi vor declansa procedurile de evaluare externa. Ulterior, Biroul executiv al ARACIP, va analiza si aviza rapoartele de evaluare externa.
Consiliul ARACIP va analiza si aproba rapoartele de evaluare externa, propunand acordarea sau neacordarea autorizatiei de functionare provizorie, respectiv a acreditarii. In functie de acesta, Ministerul Educatiei si Cercetarii poate emite ordinul de acordare sau neacordare a autorizatiei de functionare provizorie.
3. Cum alegi spatiul si mobilierul pentru infiintarea unei gradinite private
Spatiul pe care il alegi pentru gradinita ta joaca un rol semnificativ in felul in care se vor simti copiii, stabilirea unui aspect prietenos fiind esential pentru atmosfera si un mediu de invatare pozitiv. Daca vrei un spatiu placut, pentru cate o grupa sau pentru fiecare categorie de varsta, asigura-te ca optimizezi spatiul corespunzator, prin dulapuri de gradinita sau locuri de depozitare, mese pentru gradinita si scaune de gradinita fara sa aglomerezi incaperile inutil.
In functie de planul tau de afaceri, poti alege un spatiu care sa permita un program prelungit si mai multe grupe in paralel. In acest caz, trebuie sa iei in calcul spatiu pentru mai multe paturi de gradinita, precum si mai multe variante de locuri de joaca. Trebuie sa tii cont ca activitatile de grup sunt foarte importante in cadrul unei gradinite private. Este esential sa alegi cel mai bun mobilier de gradinita si cele mai interesante elemente de decor si jucarii pentru a crea spatiul potrivit pentru cei mici.
Infiintarea unei gradinite private este, fara indoiala, un proces birocratic care necesita timp, energie si resurse, insa este important sa iti amintesti tot timpul scopul principal: sa creezi un spatiu sigur si prietenos pentru copii si sa ii insotesti in procesul educational. Sursa foto: Pexels.com
Adresă depozit: Str. Aurel Vlaicu, nr. 129, Satu Mare
CUI: RO41213669
/ Nr. Înreg. Registrul Comerțului: J30/657/2019
Banca: Banca Transilvania
/ Cont: RO56BTRLRONCRT0503818201