Infiintarea unui after school - sfaturi utile pentru un plan de succes

Infiintarea unui after school reprezinta un pas important, acesta fiind un loc special pentru copii, destinat asigurarii unor servicii de ingrijire de inalta calitate, dupa terminarea orelor de scoala. Printre aceste servicii se numara programele educative si recreative, logopedia, asistenta sociopedagogica sau alte activitati. Pe langa planul propriu-zis de deschidere si actele necesare, un alt aspect foarte important este amenajarea unui after school cu mobilierul potrivit si asigurarea dotarilor necesare, astfel incat copiii sa-si poata explora din plin abilitatile. Un program de after school de succes ofera micutilor de varsta scolara un mediu sigur si primitor prin activitati diverse si ajutor pentru teme, promovand in acelasi timp interactiuni sociale sigure.

Descopera in acest articol ce presupune infiintarea unui after school, ce acte sunt necesare si cum poate fi amenajat un astfel de spatiu pentru a oferi eficienta maxima.

1. Amenajarea unui after school - cum sa incepi si sa conduci un program de succes?
Un program de after school de succes presupune crearea unui mediu propice pentru educatie si invatare, dar si pentru recreere si relaxare. Mai mult decat atat, acesta este de mare ajutor si parintilor care isi pot continua orele de munca fara grija temelor si a ingrijirii copiilor dupa scoala. Infiintarea unui after school este visul multor profesionisti in domeniul ingrijirii copiilor, dar reprezinta o afacere profitabila pentru oricine, fie ca este vorba de un director de gradinita, de scoala sau de un profesor. Cu toate acestea, un astfel de proces presupune multa gandire si planificare.
1.1. Deschiderea unui after school - sfaturi pentru infiintarea si gestionarea unui astfel de program
Pentru a fi sigur de succes, deschiderea unui after school presupune parcurgerea catorva pasi esentiali:

Efectuarea de cercetari. Printre conditiile de deschidere a unui afterschool se numara si etapa de cercetare prin care poti determina daca este o afacere fezabila. Desi ingrijirea copiilor este un serviciu esential, acest lucru nu inseamna ca va fi si profitabil sa infiintezi un astfel de program. Exista o multime de factori care vor influenta succesul unui after school:
- Cererea pentru un program de after school in zona;
- Gasirea spatiului ideal pentru a gazdui o astfel de activitate;
- Angajarea unui personal calificat;
- Dotarea cu mobilier scolar, catedre si mese, scaune de birou, mobilier de informatica sau alte articole esentiale intr-un after school;
- Oferirea unor activitati unice in cadrul programului de after school care sa te diferentieze de restul competitorilor (ex.: cursuri de programare pe calculator).

Planificarea programului. Odata ce te-ai asigurat ca sansele de succes sunt mari, este timpul sa mergi mai departe cu proiectul. Acum poti face un plan de afaceri concret, poti stabili valorile de baza si misiunea, poti alege personalul, locatia si poti rezolva alte probleme ce tin de aspectele legale.

Stabilirea unui buget. Gestionarea costurilor de demarare a oricarei afaceri reprezinta o adevarata provocare. Dar stabilirea unui buget precis iti poate asigura succesul pe termen lung. Printre costurile de pornire pe care trebuie sa le iei in considerare se numara cumpararea sau inchirierea unui spatiu, onorariile profesionale ale partilor terte, costurile de formare, taxe de acordare a licentelor si autorizatiilor si altele. De asemenea, este important sa tii cont si de costurile de functionare, de zi cu zi, precum salarii, asigurari, intretinere sau furnizori.

Dupa ce toate aceste aspecte sunt bine puse la punct, urmeaza si alte lucruri importante de implementat in after school:
- Stabilirea sarcinilor si atributiilor fiecarui membru al echipei.
- Stabilirea locatiei si a spatiului in care se vor desfasura activitati after-school.
- Amenajarea si dotarea corespunzatoare a spatiilor.
- Informarea comunitatii asupra noilor servicii oferite.
- Stabilirea metodelor si a tehnicilor de lucru potrivite.

Asadar, dupa infiintarea unui after school, ramane importanta si partea de gestionare pe care o poti face cu succes prin cateva sfaturi simple. Unul dintre acestea este stabilirea unor politici solide, a unor principii si protocoale ce vor reprezenta un fundament important al programului. Personalul trebuie sa fie instruit corespunzator si sa primeasca o copie dupa procedurile programului de after school.

De asemenea, este important sa fii proactiv si sa asiguri o formare continua, deoarece cele mai bune practici de ingrijire si educare a copiilor evolueaza in mod constant si trebuie sa tii pasul cu ele. Acest lucru nu numai ca inseamna un avantaj competitiv important, dar presupune si angajarea unor experti in domeniu, lucru care va contribui la succesul programului de after school.

Comunicarea este si ea un alt lucru vital in asigurarea succesului. De aceea, un after school reusit colaboreaza indeaproape cu personalul, copiii, familia, pentru a asigura cea mai buna ingrijire posibila. Pastrarea liniilor de comunicare deschise este utila si in asigurarea faptului ca problemele sunt abordate cu promptitudine.
1.2. Amenajarea unui after school - cum pot fi dotate salile pentru a oferi eficienta maxima?
Programul de after school este construit pentru a veni in sprijinul copiilor, parintilor si a scolilor. De aceea, pentru a asigura un mediu modern si competitiv, care sa creasca valoarea actului educational, salile trebuie dotate corespunzator cu banci si scaune scolare sau alte echipamente speciale, practice si de cea mai buna calitate.
Zona de intrare trebuie sa fie calda si primitoare, deoarece este primul lucru pe care oamenii il vad atunci cand pasesc in acest spatiu. Aceasta functioneaza ca un centru de informare in care poti include date referitoare la planurile de lectii saptamanale, meniul de gustari si altele. Articolele de prezentare sunt o solutie ingenioasa in acest sens, fiind destinate prezentarii informatiilor de interes pentru public, cum ar fi orare, anunturi, planificari sau diferite evenimente.

Pentru un after school, organizarea este esentiala, de aceea trebuie sa ai in vedere si achizitionarea mobilierului adecvat. Poti alege dulapuri scolare incapatoare si rezistente, ideale pentru a acoperi toate necesitatile de depozitare dintr-o sala de clasa. Accesorii indispensabile ale programelor de after school moderne sunt si tablele scolare, cu creta sau magnetice, care ofera un important suport vizual pentru copii.
De asemenea, tot la capitolul depozitare se incadreaza si dulapurile si fisetele metalice, cu diverse configuratii si dimensiuni. Acestea sunt perfecte pentru a pastra in ordine documentele contabile, arhivele, dosarele si alte acte necesare functionarii unui after school. Programele de activitati extrascolare au devenit esentiale si ofera copiilor posibilitatea de a-si face temele si de a-si aprofunda cunostintele prin coordonarea asigurata de personalul calificat. Dar, pentru deschiderea unui after school de succes, este important sa gazduiesti si alte activitati utile si placute de petrecere a timpului liber. Asadar, pe langa ajutorul pentru teme, un after school trebuie sa fie si un loc de joaca creativa sau de deprindere a unor abilitati speciale. Acesta reprezinta un spatiu extrascolar care ofera oportunitatea de a invata intr-un cadru lipsit de stres, de a explora noi interese si de a dezvolta relatii cu colegii si mentorii.

Iata cateva sfaturi utile in functionarea si amenajarea unui afterschool:
- Ia in considerare o mica receptie la intrare care sa permita o monitorizare adecvata a persoanelor care intra si ies.
- Pune la dispozitie un loc pentru depozitarea lucrurilor copiilor.
- Zonele de joaca, lectura, arta si creatie trebuie sa fie amplasate in apropierea ferestrelor pentru a beneficia de lumina naturala a zilei.
- Creeaza un spatiu de luat masa prietenos si accesibil pentru copii, promovand in acelasi timp bunele obiceiuri, precum curatenia.
- Alege un mobilier practic, rezistent si usor de mutat pentru a asigura spatii functionale si eficiente.
- Pune la dispozitie un spatiu amplu de depozitare, investind in dulapuri incapatoare sau alte piese de mobilier utile.
- Gandeste-te in ce mod vei comunica cu copiii si parintii. Aici ai diverse optiuni precum flipchart-uri mobile, panouri cu pluta, aviziere magnetice sau proiectoare.
- Daca este posibil, amenajeaza un spatiu mare si deschis in interior in care copiii sa se poata juca si socializa.
- Ia in considerare oferirea unor activitati extrascolare interesante precum muzica, stiinta, pictura, sporturi, limbi straine sau robotica.
2. Conditii de deschidere a unui after school - ce presupune acest lucru?
Deschiderea unui afterschool reprezinta un proiect ambitios care poate fi implementat si de catre persoanele private prin respectarea catorva conditii esentiale. Pe langa aspectele ce tin de obiective, activitati desfasurate, misiune, valori sau amenajarea unui after school, exista si anumite prevederi legale de care trebuie sa tii cont. Iata care sunt conditiile pentru infiintarea unui centru extrascolar si ce acte sunt necesare pentru deschiderea acestuia.

2.1. Care sunt conditiile pentru infiintarea unui after school
In Romania, after school-ul din cadrul unitatilor de invatamant mai este denumit si programul “Scoala dupa scoala” si reprezinta un mediu in care sunt oferite activitati educative, recreative si de timp liber, precum si activitati pentru consolidarea competentelor dobandite la cursurile obligatorii. Un astfel de program este deosebit de important, deoarece procentul adultilor care au slujbe a caror durata se prelungeste cu mult peste programul desfasurat la scoala al copilului este foarte mare. Prin urmare, posibilitatile de a avea grija de el sunt limitate, extinderea activitatilor dupa orele de curs in scoli fiind o solutie excelenta pentru aceste persoane.

Fiind la mare cautare in ultima perioada datorita beneficiilor pe care le aduc parintilor si copiilor, centrele extrascolare sunt oferite nu doar de institutiile de invatamant, ci si de persoanele private. Printre conditiile de deschidere a unui after school de catre o persoana privata se numara si infiintarea unei firme (SRL sau SRL-D) sau a unui ONG, codul CAEN specific activitatii fiind 8891, la care se pot adauga si altele, dupa caz. Asadar, este necesara organizarea in formele juridice prevazute de lege, mai exact operator economic sau organizatie non-profit, prevazute cu codurile CAEN corespunzatoare. In acelasi timp, trebuie sa se faca dovada existentei sediului printr-un contract de inchiriere sau de cumparare a unui spatiu. In continuarea articolului, vei descoperi care sunt documentele necesare pentru infiintarea unui after school.

2.2. Actele necesare pentru deschiderea unui after school
Pentru deschiderea unui after school sunt necesare cateva documente importante:
- Cartea de identitate a asociatului/asociatilor/administratorilor;
- Dovada detinerii unui sediu social;
- Dovada unui sediu secundar sau a unui punct de lucru;
- Acordul vecinilor sau asociatiei de proprietari, daca spatiul respectiv nu are destinatie comerciala.

Pe langa aceste acte, exista si o serie de autorizatii si avize, unele dintre ele obligatorii, iar altele care nu sunt neaparat parte din conditiile de infiintare ale unui after school, dar care sunt utile pentru a spori credibilitatea. Astfel, vei avea nevoie de:
- Certificat de conformitate emis de Directia de Sanatate Publica;
- Contract de salubritate;
- Autorizatie DSV - este obligatorie pentru after school-urile care au si program de mese (activitati de alimentatie);
- Contract de servicii de Deratizare, Dezinsectie si Dezinfectie;
- Autorizatie ISU (Inspectaroratul pentru Situatii de Urgenta);
- Autorizatie de la Primarie (doar in anumite situatii);
- Contract de Medicina muncii, Protectia si securitatea muncii.

In general, toate aceste autorizatii vor fi eliberate in termen de 30 de zile de la depunerea cererilor, dar fiecare institutie are propriul termen prevazut. Pentru infiintarea unui after school nu este nevoie sa obtii un aviz de la Ministerul Educatiei si nu este necesara pregatirea speciala in domeniul educational.

Asadar, pentru infiintarea unui after school trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri precum locatie, personalul de care ai nevoie, buget si finantare, amenajare si activitati desfasurate in cadrul acestuia. In timp ce unele programe sunt axate pe oferirea de ajutor in finalizarea temelor si in aprofundarea cunostintelor invatate la scoala, altele pot pune accentul pe arta, sport, muzica sau pe dezvoltarea unor abilitati academice. In functie de toate acestea, se va decide si modul de organizare, amenajare si de achizitionare a echipamentului necesar. Astfel, vei obtine un mediu propice pentru dezvoltare, care sa corespunda nevoilor copiilor si parintilor, deopotriva. Sursa foto: pixabay.com, pexels.com.
alături de tine
în procesul de achiziție
Ofertare rapidă
Îți răspundem în aceeași zi. Suntem prezenți și pe SICAP.
Prețuri competitive
Direct de la producător. Îți oferim prețuri avantajoase de achiziție.
Plată la termen
Cumperi acum și plătești mai tarziu.
Livrare din stoc
Livrare rapidă din stoc, primești produsele în maxim 15 zile !
ai nevoie de suport în procesul de achiziție?
scrie-ne și unul din consultanții noștri te va ajuta!
CONTACTEAZĂ-NE!