Pozitia corecta la scris: ce presupune, care sunt beneficiile, dar si riscurile pentru sanatate si productivitate
Activitatea indelungata la birou conduce adesea la sedentarism. Efectele sedentarismului sunt cunoscute si ai auzit cu siguranta indemnuri repetate, chiar daca nu ti-au fost adresate direct, de a face sport, de a petrece timp in aer liber si de a reduce durata petrecuta in fata ecranelor cat de mult posibil.
Totusi, nu la fel de des se vorbeste despre pozitia la scris sau in fata calculatorului: cum ar trebui sa fie si care sunt consecintele negative ale unei pozitii necorespunzatoare. Adult, copil sau tanar, pozitia corecta se poate invata sau reinvata, pentru ca nu e deloc dificila. Sunt cateva reguli de care trebuie tinut cont, iar beneficiile sunt vizibile imediat.
1. Pozitia corecta la scris: de ce conteaza?
Pozitia corecta la scris are numeroase avantaje: permite plamanilor sa efectueze cu usurinta respiratia, nu afecteaza vederea si nici nu creste riscul de a dezvolta afectiuni ale coloanei vertebrale. Iata de ce conteaza alegerea corecta a scaunelor de birou si de ce investitia intr-un scaun ergonomic, mai ales cand discutam despre elevi sau profesii ce implica multa sau doar munca de birou, este atat de importanta.
Persoanele care au o pozitie de scris corecta sunt mai relaxate, mai eficiente, se concentreaza mai usor si mai bine, au un nivel de stres scazut si nu sunt expuse riscurilor subsecvente unei pozitii gresite.
1.1. Pozitia corecta in timpul scrisului si afectiunile coloanei vertebrale
La prima vedere nu pare, insa pozitia incorecta la masa de scris poate afecta atat ochii, cat si umerii, respectiv gatul. Totusi, cel mai des sunt invocate problemele cu spatele.
Nu doar adultii, ci si multi copii sufera de deformari minore ale coloanei. In cazurile nefericite, deformarea se agraveaza si apare scolioza: o boala reprezentata de incurbarea in S a coloanei, insotita de rotatie vertebrala.
Exista numeroase probleme se sanatate cu care se pot confrunta cei care nu se asigura ca au in permanenta o pozitie corecta. Printre acestea se numara: - Hipertensiunea arteriala, generata de presiunea exercitata asupra articulatiilor si receptata in special la nivelul gatului; - Sindromul de tunel carpian - inflamatia tendoanelor cauzeaza compresia nervului median la nivelul incheieturii mainii. Simptomele initiale sunt amorteli si furnicaturi la nivelul degetelor, iar una dintre cauze poate fi mentinerea mainii timp indelungat in pozitii nefiresti (cum este cea din timpul manevrarii mouse-ului); - Cefaleea hipertensiva (sau tensiune la nivelul capului). Se manifesta ca o durere mica spre moderata, de tip „menghina”. Desi nu e o durere care sa implice incapacitatea absoluta de a desfasura orice activitate, starea de rau general si scaderea nivelului de concentrare vor conduce la o minimizare a randamentului. - Leziunile osoase. Perioadele indelungate in care oasele stau in pozitii nefiresti cauzeaza tasari la nivelul articulatiilor, cea mai grava fiind tocmai tasarea vertebrala; - Risc crescut de obezitate si de dezvoltare a unor boli cardiace; - Disconfort digestiv (in special constipatie) si respiratie ingreunata.
Cel mai comun simptom, insa, este starea de oboseala generala, insotita de dureri de spate, care conduc impreuna la scaderea productivitatii. Inclusiv durerile de ochi pot fi cauzate de pozitia incorecta la birou.
Vestea buna este ca, in scopul corectarii pozitiei de scris si a posturii, in general exista mai multe aspecte care pot ajuta: 1. La fiecare doua ore de stat pe scaun, e nevoie de cel putin 10 minute pentru plimbari usoare, al caror scop este sa relaxeze sistemul nervos si sa antreneze muschii si incheieturile. 2. Alegerea unui scaun adecvat corpului. Scaunele reglabile permit adaptarea la nevoile utilizatorului si asigura un nivel ridicat de confort. 3. Utilizarea unui suport lombar, de regula o perna speciala, daca scaunul nu are un astfel de suport integrat. 4. Evitarea incaltamintei inconfortabile. Pantofii de marime corespunzatoare si un calapod potrivit din materiale de inalta calitate, nu cauzeaza oboseala, ci dimpotriva - permit corpului sa fie relaxat. 5. O alimentatie completa si echilibrata. Obezitatea este un factor cu impact semnificativ in ceea ce priveste postura. Persoanele supraponderale au diificultati mult mai mari in a mentine o pozitie corecta, asa ca sedentarismul nu este singura problema.
1.2. Pozitia corecta la scris: pe hartie sau in format digital
Pozitia relaxata este importanta, fie ca se este virba despre scrisul de mana sau despre tastarea la calculator, pentru ca permite o circulatie normala a sangelui, deci bratele si mainile nu vor avea de suferit.
Intrebarea este daca intre cele doua tipuri de scris exista diferente notabile cu privire la pozitionare. Raspunsul este ca nu: indiferent despre care dintre cele doua este vorba, regulile referitoare la pozitia mainilor, a picioarelor, precum si gradele de inclinatie sunt aceleasi.
Totusi, daca intre ochi si hartie trebuie sa existe cel putin 30 de centimetri, distanta pentru monitor e de minim 45 de centimetri si trebuie analizata suplimentar inaltimea acestuia.
Astfel, ecranul la care priveste cel care scrie, trebuie sa fie la nivelul ochilor. Indicat este ca monitorul sa prezinte o usoara inclinare pe spate, cu circa 10 grade. O pozitie cocosata sau privirea extrem de apropiata de monitor sunt semnale de alarma cu privire la corectitudinea posturii.
2. Pozitia corecta in timpul scrisului
Obiceiurile bune sunt mai usor de implementat pe „teren liber”, decat atunci cand e nevoie sa inlocuiasca un obicei daunator. Regula aceasta se aplica si privitor la pozitia corecta de scris. E important, atat pentru parinti, cat si pentru educatori, sa il invete pe copil pozitia corecta la scris inca de la inceput. Va fi o provocare deloc usoara care presupune atentie si rabdare, dar efortul e mai usor de facut in aceasta etapa, decat ulterior, cand obiceiul gresit deja s-a format, iar copilul va manifesta rezistenta in fata incercarilor adultilor de remediere.
2.1. Pozitia corecta a elevului sau a copilului la masa de scris
Nu intamplator exista mai multe tipuri de scaune scolare pentru elevi si copii. Dezvoltarea lor presupune cresteri in inaltime, iar bancile scolare sunt adaptate acestor transformari.
Iata care sunt regulile, pentru fiecare parte a corpului: Picioarele, sezutul si spatele Picioarele ar trebui sa fie lipite de podea. In caz contrar, daca nu ajung pana acolo, leganatul pe care copilul il va exercita il va obosi. Mai mult decat atat, pozitia inconfortabila il va face sa se miste si mai mult, cautand o pozitie convenabila, asa ca va fi extrem de usor de distras, ceea ce ii va scadea implicit capacitatea de concentrare.
Daca scaunul e prea inalt, se pot aseza obiecte (precum o cutie de carton) sub banca, pe care copilul sa isi sprijine picioarele. Ideal ar fi ca gradinita sau scoala sa fie dotata cu mobilier reglabil, in asa fel incat fiecare copil sa isi poata ajusta scaunul si masa la propriile nevoi.
Genunchii, picioarele si sezutul ar trebui sa formeze un unghi de 90° cu podeaua, iar spatele ar trebui sa fie apropiat de spatarul scaunului (chiar lipit, daca privirea este spre un monitor, iar nu spre un suport fizic de scris).
Capul si umerii Capul va fi usor aplecat in fata, pentru ca pozitia de scris sa nu fie inconfortabila, insa miscarea trebuie facuta simultan si cu umerii, pentru a nu incorda gatul la unghiuri nefiresti. O atentie suplimentara trebuie acordata, deci, umerilor, pentru ca ei sa se situeze la aceeasi inaltime, iar muschii spatelui, respectiv coloana, sa nu se afle sub o presiune nesanatoasa.
Coatele si pieptul Coatele ar trebui sa stea aproape de marginea mesei - in acest mod, se evita exercitarea unei presiuni excesive asupra coatelor, iar mobilitatea este mai mare. Antebratele, insa, vor fi sprijinite pe masa.
De asemenea, nu se sta cu pieptul lipit de masa, ci vor exista aproximativ 7-8 centimetri intre cele doua (cam o palma, pentru a fi mai usor de retinut si verificat).
Distanta ideala intre ochi si hartie Aplecarea asupra hartiei in momentul scrisului este fireasca. Totusi, ea trebuie sa fie moderata si sa nu micsoreze distanta dintre ochi si hartie la mai putin de 30 de centimetri. Nu in ultimul rand, conteaza si ca suportul de scris sa fie inclinat cu aproximativ 30 de grade spre stanga pentru dreptaci si invers pentru stangaci - beneficiile nu rezida doar in conservarea unui scris frumos, ci mai cu seama in cresterea vizibilitatii, astfel incat elevul sau copilul nu va fi tentat sa se aplece mult asupra hartiei si isi va mentine mai usor o pozitie corecta.
Orice in afara acestor parametri va fi nesanatos si incorect, cu un impact puternic si negativ asupra coloanei. Un consult de specialitate, care va analiza cele 3 curburi firesti ale coloanei, iti poate confirma ca ai o pozitie corecta, sau dimpotriva - iti poate explica ce parte a corpului are nevoie de corectie.
2.2. Pozitia corecta de scris si amenajarea biroului
Alegerea biroului nu este doar o investitie in sanatate, ci in starea generala de bine, pentru ca efectele pozitiei corecte pentru scris (sau dimpotriva - incorecte) se revad la nivelul intregului organism. Inainte de a lua o decizie, documenteaza-te indeajuns, pentru a te asigura ca ai inteles corect si complet ce inseamna biroul ergonomic si importanta acestuia pentru sanatate.
Daca nu ai o pozitie buna si vrei sa o schimbi, un bun punct de pornire il reprezinta reamenajarea biroului sau a salii dedicate activitatii practicate.
Iata cum arata un spatiu propice scrisului si invatarii: Lumina in incapere si pozitia biroului in functie de acest aspect Directia luminii trebuie sa fie din fata sau din stanga (pentru dreptaci), respectiv din fata sau din dreapta (pentru stangaci).
Lumina naturala este mai buna decat cea artificiala. De aceea, birourile se asaza cat mai aproape de ferestre. Totusi, in momentul in care lumina natural nu mai este suficienta, trebuie folosita cea artificiala (pentru studiu se recomanda lumina rece, nu cea calda), intrucat desfasurarea activitatilor intelectuale in spatii slab luminate afecteaza productivitatea.
Scaunul reglat corespunzator Ajustarea scaunului se face in functie de forma corpului. De aceea, e important ca scaunul sa fie din categoria celor reglabile si sa fie ergonomic, intrucat s-a dovedit ca productivitatea este mai mare in cazul copiilor cu scaune si birouri confortabile. In plus, daca nu exista o perna lombara integrata, un astfel de articol ar trebui adaugat, pentru protejarea coloanei.
Inaltimea biroului si pozitionarea monitorului E bine ca si biroul sa fie reglabil, pentru a putea ajusta inaltimea ideala cand scaunul prezinta unele limitari. Ca inaltime, biroul ar trebui sa se situeze la mijlocul pieptului utilizatorului, cu acea distanta de o palma intre muchie si piept.
Daca se lucreaza din fata unui computer, ultimul pas este reglarea inaltimii de la care se priveste - nivelul ochilor sa coincida cu cel al ecranului computerului.
Nu in ultimul rand, camera sa fie bine aerisita, iar nivelul de umiditate in parametri normali, sa nu fie zgomote perturbatoare si nici elemente de distragere a atentiei.
In conditiile in care studiile arata ca postura, in general, se inrautateste, principalul factor fiind utilizarea continua a telefoanelor mobile si a computerului, care indreapta privirea in jos, mentinerea unei pozitii de scris corecte devine deosebit de importanta din perspectiva sanatatii fizice si emotionale.
Regulile nu sunt deloc complicate, iar alegerea produselor potrivite, indiferent de varsta, se face rapid, mai ales cu ajutorul unui consultant. Avantajele pe termen lung, insa, contrabalanseaza vizibil investitia - atat pe cea financiara, implicata de achizitia unor produse ergonomice, cat si pe cea de timp, dedicata educarii unei pozitii corecte la scris. Surse foto: pexels.com, unsplash.com
Adresă depozit: Str. Aurel Vlaicu, nr. 129, Satu Mare
CUI: RO41213669
/ Nr. Înreg. Registrul Comerțului: J30/657/2019
Banca: Banca Transilvania
/ Cont: RO56BTRLRONCRT0503818201