Activitati gradinita grupa mica: lucrurile ESENTIALE pe care trebuie sa le cunosti

Gradinita reprezinta prima treapta pe care copiii trebuie sa o parcurga in traseul lor educational. Aceasta ajuta la acomodarea tuturor prescolarilor cu mediul de invatamant si isi propune atat formarea socio-afectiva a acestora, cat si psihico-educationala inca de la cele mai fragede varste, deoarece primii ani de viata reprezinta perioada de baza pentru o dezvoltare armonioasa ulterioara a fiecarui copil.


Orice unitate de invatamant prescolar bine pregatita trebuie sa respecte anumite cerinte esentiale, printre care se numara alegerea unor cadre didactice cu o pregatire corespunzatoare sau o echipare adecvata a tuturor salilor si camerelor, indiferent de mediul social de provenienta al copiilor, tinandu-se cont si de cerinte educationale speciale. Activitatile desfasurate la gradinita trebuie sa fie coordonate cu mare atentie de catre cadrele didactice, incluzand atat parti recreative, cat si unele care sunt menite sa dezvolte armonios copiii si sa le stimuleze gandirea si creativitatea. Acestea trebuie sa fie alese cu mare grija, mai ales cand vine vorba despre grupa mica, atunci cand copiii sunt la inceput de drum, incearca sa se acomodeze cu colectivitatea si sa isi formeze primele aptitudini.

1. Activitati gradinita grupa mica: rolul acestora in viata prescolarilor
In majoritatea timpului petrecut la gradinita, copiii participa la numeroase activitati care au drept scop dezvoltarea coprespunzatoare si armonioasa a acestora, incepand de la stimularea gandirii, dezvoltarea creativitatii, motricitatii, imaginatiei si imbunatatirea memoriei, pana la deprinderea abilitatilor de socializare si lucru in echipa.
Indiferent daca activitatile sunt individuale sau de grup, acestea contribuie si la formarea unui limbaj mai fluid, deoarece imbogatesc vocabularul si ajuta fiecare copil sa se exprime liber cu o usurinta mai mare, reusind sa reproduca poezii scurte sau sa invete anumite roluri din cadrul unor serbari organizate de educator, cu prilejul unor sarbatori. Pe langa lucrurile mentionate anterior, activitatile pe care copiii le desfasoara la gradinita le dezvolta si concentrarea, spiritul de observatie si stabilitatea emotionala.
1.1. Activitati de gradinita grupa mica: o metoda eficienta pentru adaptarea rapida a copiilor in colectivitate
Copiii cu varste fragede sunt cei pentru care timpul petrecut la gradinita este cel mai dificil de organizat, deoarece sunt fragili si sensibili, iar educatorul trebuie sa aiba grija minutios de acestia, mai ales pana in momentul in care fiecare copil reuseste sa se integreze in colectivul grupei.

Pentru asta sunt folosite diferite tipuri de activitati la gradinita care ii atrag si dezvolta intr-un mod armonios pe copii, precum spunerea unor povesti de catre cadrul didactic, care ajuta atat la imbunatatirea vocabularului si a memoriei, cat si la captarea atentiei. Mai mult, acestea contribuie la invatarea culorilor si deprinderea activitatii de colorare si modelare in grup sau individual pe diferite teme specifice, abordate dupa anumite criterii cum ar fi anotimpul sau sarbatorile traditionale si crestine.

De asemenea, cateva sfaturi pentru adaptarea copilului la gradinita ar fi ca acesta sa invete sa relationeze, sa comunice, sa se joace cu alti copii si sa se simta atras de ambianta din locul in care petrece mai mult de jumatate din zi. Este important fiecare detaliu privind organizarea si amenajarea salilor de clasa, incepand de la alegerea unui mobilier de gradinita de calitate, pana la culorile din salile de clasa si aspectul jucariilor. De regula, in pragul acestei varste, copiii sunt atrasi de nuante vii, care sa le capteze intr-un mod placut atentia, precum portocaliu, verde, galben, rosu sau albastru.
1.2. Idei de activitati pentru prescolari
Exista o gama variata de activitati potrivite celor mici, care la inceput ii fac sa se integreze in mediul educational, dupa care ii relaxeaza si ii conduc spre invatarea unor lucruri noi si interesante, deprinzand multiple abilitati. Acestea sunt cele mai apreciate de catre toti micutii, datorita varietatii de jocuri si jucarii pe care le implica si a faptului ca interactioneaza continuu cu alti copii.

Pentru a imbina utilul si placutul pentru cei mici, este necesar sa existe in unitatea de invatamant jucarii de toate tipurile, precum cele de constructie, gatit, pictat sau chiar litere, cifre, figurine, animale de plastic si jocuri educative.

Pe langa cele mentionate anterior, este important ca la aceasta varsta sa se realizeze numeroase activitati care le dezvolta motricitatea copiilor de grupa mica, precum cele de modelat, dansat, mima sau diferite stafete care implica alergarea si ii bucura nespus pe prescolari.
2. Activitati grupa mica gradinita: organizarea eficienta a spatiului in functie de locatie
Pentru ca dezvoltarea copiilor sa fie de cea mai inalta calitate, este necesar ca gradinita sa aiba parte de cele mai bune conditii, precum un aspect atragator si utilarea acesteia cu produse premium. Trebuie ales un mobilier de gradinita de cea mai inalta calitate, care sa le ofere copiilor siguranta si confort sporit pe parcursul intregii zile.
Pentru o organizare eficienta a pieselor de mobilier, este de preferat ca la marginea clasei sa fie plasate mese de gradinita, si mutate in centrul acesteia doar in cazul unei activitati care necesita acest lucru. Este de preferat ca imprejurul meselor sa fie puse si scaune gradinita, realizate dintr-un material rezistent, cu picioare stabile si spatar solid care sa asigure un confort sporit in cadrul activitatilor, atunci cand copiii stau jos.
2.1. Activitate gradinita grupa mica in sala de clasa
De cele mai multe ori, activitatile sunt realizate in salile de clasa din interiorul gradinitei. Acestea trebuie sa fie proiectate astfel incat sa existe spatiul necesar pentru efectuarea corespunzatoare a cat mai multor activitati. In prima faza, este necesar ca inainte ca mobilierul sa fie achizitionat, sa se stabileasca exact modul in care va arata incaperea. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, este necesar sa fie consultati mai multi furnizori, pentru a compara ofertele si a gasi varianta care sa se potriveasca standardelor existente in unitatile de invatamant.

Nu este neaparat necesar ca toate obiectele de mobilier precum mesele si scaunele sa fie identice, ci se poate opta pentru diferite nuante si modele pentru a atrage atentia copiilor.

Este foarte important ca firma cu care alegi sa colaborezi sa aiba un feedback pozitiv de la clientii anteriori. Acesta tine cont de usurinta plasarii comenzilor, timpul si metodele de livrare si de plata, diversitatea, calitatea si disponibilitatea permanenta a produselor.

Un alt aspect cu o importanta ridicata il reprezinta locul in care copiii se odihnesc. Acesta trebuie sa fie un spatiu aerisit, plasat intr-o camera separata si cu paturi speciale si calitative, pentru ca somnul celor mici sa fie unul placut si adanc. Pentru crearea unei ambiante de vis, pot fi montate lumini colorate sau cu diferite modele, de diferite intensitati, sau un sistem audio cu muzica linistitoare, menita sa ii adoarma pe copii intr-un timp cat mai scurt.
2.2. Gradinita grupa mica activitati in aer liber
În zilele noastre, copiii isi consuma extrem de putin timp in aer liber, preferand ca majoritatea timpului liber sa il petreaca la televizor, tableta sau telefon. Astfel, din ce in ce mai multe cadre didactice opteaza pentru desfasurarea activitatilor in aer liber. Activitatile desfasurate in natura contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar al copiilor, au un puternic impact asupra greutatii acestora si le imbunatatesc motricitatea si forta musculara.

Atunci cand vine vorba despre acest tip de activitati, cel mai des sunt folosite cele care implica dans, miscare si muzica. Astfel, este nevoie de un spatiu generos cu iarba verde si pomi care sa-l umbreasca. In acest loc, trebuie sa se gaseasca o portiune delimitata a carei podea sa fie confectionata dintr-un material moale, care sa nu duca la accidentarea copiilor, unde se poate amenaja un loc de joaca cu leagane, topogane sau alte lucruri exterioare de joaca pentru copii si in care acestia vor petrece timp de neuitat alaturi de colegi.

Pe langa lucrurile mentionate, trebuie sa existe boxe specializate pe care cadrul didactic sa le foloseasca pentru activitatile care implica muzica si dans.
3. Activitati pentru copii de gradinita grupa mica: sfaturi si recomandari
Locul de desfasurare a activitatilor joaca un rol foarte important pentru o buna desfasurare a acestora. Pentru ca atat copiii, cat si parintii sa fie multumiti de toate conditiile unitatii de invatamant pentru care opteaza, trebuie sa fie respectate anumite recomandari inainte de achizitionarea pieselor de mobilier si nu numai. Printre acestea se numara modul in care este confectionat mobilierul, mesele si scaunele, care nu trebuie sa aiba colturi ascutite, ci rotunde, pentru a evita posibilitatea zgarierii sau accidentarii mai grave a copiilor.

Un alt aspect important il reprezinta calitatea mobilierului, care trebuie sa fie confectionat din materiale special destinate copiilor, care nu sunt toxice si nu le afecteaza sanatatea. Mai mult, scaunele, prin constructia lor, trebuie sa fie confortabile si sa aiba spatar pentru a nu le cauza dureri de spate copiilor. Este recomandat ca in salile de clasa sa se gaseasca cate un dulap pentru fiecare copil, unde sa isi depoziteze lucrurile personale care trebuie sa ramana mereu la gradinita, precum pijamalele sau diferite rechizite. Acestea trebuie sa fie amplasate la perete si bine sustinute, pentru a nu aparea posibilitatea rasturnarii lor.
In concluzie, perioada de inceput a gradinitei este una deosebit de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici, deci, implica numeroase aspecte care trebuie analizate si puse la punct cu atentie, incepand de la alegerea activitatilor si jocurilor destinate copiilor si pana la aspectul si organizarea mobilierului in sala de clasa. Sursa foto: unsplash.com
alături de tine
în procesul de achiziție
Ofertare rapidă
Îți răspundem în aceeași zi. Suntem prezenți și pe SICAP.
Prețuri competitive
Direct de la producător. Îți oferim prețuri avantajoase de achiziție.
Plată la termen
Cumperi acum și plătești mai tarziu.
Livrare din stoc
Livrare rapidă din stoc, primești produsele în maxim 7 zile !
ai nevoie de suport în procesul de achiziție?
scrie-ne și unul din consultanții noștri te va ajuta!
CONTACTEAZĂ-NE!