Amenajare pentru gradinita – Idei pentru conturarea unui mediu educational corespunzator
Stilul de amenajare a gradinitei moderne are in vedere dezvoltarea fizica si emotionala a copiilor. Gradinitele de azi pun accent pe cromatica – element de impact pentru mentalul celor mici. De asemenea, proiectele de amenajare ale gradinitelor se focuseaza pe spatiile de activitati, care sa-i mentina pe cei mici ocupati intr-un mod eficient si placut.
Pe parcursul programului, copiii se folosesc de piese de mobilier pentru diferite sarcini. Mobilierul ineficient sau slab calitativ ofera un potential de risc cu efecte majore asupra cresterii si sigurantei copiilor.
Ce mobilier trebuie sa se regaseasca intr-o gradinita care se respecta? Care sunt materialele pe care trebuie sa le bifeze piesele care compun clasele de gradinita, cresa, scoala sau chiar after-school? Cat de important este rolul cromaticii pentru ca juniorii sa depaseasca rapid socul primei zi intr-un mediu cu totul nou?
1. Amenajarea gradinitei, un aspect care influenteaza decizia parintilor
Procesul de dezvoltare a personalitatii copiilor este influentat major de oameni si de mediul in care isi vor petrece majoritatea timpului. Pentru un start sanatos in viata, copiii au nevoie de un spatiu sigur si echipat cu obiecte conform varstei si nivelului personal de dezvoltare. Prin urmare, maniera de amenajare a gradinitei trebuie conceputa cu piese de mobilier placute vizual, din materiale non-toxice si functionale.
Atunci cand parintii decid sa aleaga gradinita potrivita pentru cel mic sunt atenti la o suma de criterii. Proximitatea fata de casa, costurile, distanta sau optiunea de program prelungit sunt doar cateva dintre aceste elemente. Calitatea si tipul mobilierului in care copilul isi va petrece timpul sunt de asemenea luate in calcul de multe familii.
1.1. Amenajarea gradinitei – Rolul mobilierului in crearea unui ambient profesional
Planul de amenajarea a gradinitei trebuie sa includa mobilier realizat din materiale trainice acoperite cu lacuri non-toxice.
Materiale si substante care tin la distanta alergiile In cele mai multe cazuri, materialele comune mobilierului de gradinita sunt plasticul, metalul sau lemnul. Indiferent de alegere, vopseaua sau lacurile care acopera mobilierul trebuie sa fie ecologice. Chiar daca multe produse toxice compenseaza printr-o estetica atractiva, totusi acest „lux” afecteaza sanatatea micutilor. Din fericire, piata ofera o varietate de piese de mobilier cu vopseluri care exceleaza la capitolul calitate si estetica.
In caz contrar, la contactul cu vopsele si materiale nocive, copiii pot dezvolta alergii sau reactii adverse severe. Copiii sunt fiinte prin excelenta curioase. Ei au mereu nevoia de a explora mediul inconjurator si de a descoperi prin contact fizic obiectele din jur.
Design-ul sa promoveze simplitatea Indicat ar fi ca mobilierul pentru gradinita sa puna accent pe simplitate. Adica, piesele sa ofere strictul necesar, sa aiba sertare putine si prevazute cu lacat pentru siguranta fizica a celor mici. Copiii debordeaza de energie la orice ora. Le place sa se joace, sa interactioneze, adora activitatile in echipe si sunt mereu in miscare.
Acest lucru este benefic pentru sanatatea lor, dar trebuie avut grija la acest aspect si in alegerea mobilierului. Amenajarea spatiului de gradinita pentru copii trebuie sa gazduiasca exclusiv articole cu colturi rotunde, care astfel reduc riscurile de accidentare cu urmari serioase.
Mobilier cu functii personalizabile Postura corecta in scaun la masa de lucru se formeaza din copilarie. Asadar, copiii trebuie incurajati sa-si mentina spatele drept cand stau in scaunele de gradinita, sa previna formarea cocoasei, a durerilor aferente de spate, gat si umeri.
Pentru a le facilita efortul spre adoptarea unei pozitii sanatoase la ore sunt necesare scaune corespunzatoare inaltimii si greutatii lor. Cele mai multe mese si scaune de gradinita sunt echipate cu functie de reglare, astfel incat sa fie ajustate la o inaltime confortabila pentru fiecare copil.
Mobilierul, o investitie pentru generatii Amenajarea spatiului de gradinita pentru copii reprezinta o investitie pe termen de cativa ani. Asadar, nu sunt permise compromisurile privitoare la calitate, estetica si functionalitate. Nivelul de rezistenta al materialului este de asemenea un criteriu crucial in alegerea mobilierului potrivit. Piesele trebuie sa fie robuste si sa-si mentina proprietatile la utilizari repetate si socuri fizice.
Culorile mobilierului, mai mult decat un simplu moft De asemenea, culorile mobilierului nu trebuie ignorate. Un lucru care trebuie exclus din gradinite este monotonia. Un mediu colorat in nuante placute ochiului are capacitatea de a schimba viziunea copiilor asupra gradinitei, eliberand emotiile specifice primei zile.
2. Amenajarea gradinitei - Piese de mobilier pentru crese si gradinite cu program prelungit
Procesul de amenajare al gradinitei trebuie sa tina cont si de necesitatea unui spatiu adecvat numeroaselor activitati zilnice. De asemenea, selectarea mobilierului trebuie sa aiba in vedere inclusiv respectarea programului de odihna a celor mici. De exemplu, cresele sau gradinitele cu program prelungit sunt nevoite sa ofere copiilor paturi si dulapuri rabatabile si cu spatii pentru depozitarea lucrurilor de schimb.
Mobilier stivuibil sau rabatabil, un „must-have” pentru crese sau gradinite cu program prelungit O idee inspirata este mobilierul stivuibil sau rabatabil. Acesta este conceput special pentru a se adapta programului de activitati si de odihna specific spatiilor pentru copii. Mobilierul rabatabil simplifica procesul de curatare si igienizare a zonei in care se desfasoara activitati alaturi de copii.
Astfel, curatenia se va realiza eficient si rapid ori de cat ori este necesar, iar copiii vor beneficia de un mediu sanatos, zilnic. Paturile de gradinita si accesoriile aferente faciliteaza rabatarea mobilierului asigurand economie de spatiu pentru zona de socializare si jocuri. Paturile sunt concepute dupa un design special care permite organizarea corespunzatoare a lenjeriilor si a pijamalelor. In acest mod, zona destinata copiilor va fi perfect organizata si ordonata pentru un confort superior pe durata zilei.
Saltele hipoalergenice, aliatii pentru pielea sensibila Copiii sunt foarte vulnerabili la factorii exteriori, aspect care ii poate predispune la dezvoltarea diferitelor afectiuni. De aceea, saltelele hipoalergenice pentru paturile de gradinita sunt elemente esentiale privind sanatatea pielii copiilor.
Se stie ca pielea celor mici este mai sensibila decat a adultilor, deci cu atat este mai mare riscul de a dezvolta alergii sau afectiuni la acest nivel. De asemenea, salteaua trebuie sa asigure confortul optim necesar si sa excluda disconfortul muscular la nivelul spatelui sau a gatului.
Mobilier compartimentat pentru organizare si spatiu suplimentar Pentru stocarea cat mai inteligenta a articolelor personale sau de lucru, dulapurile de gradinita trebuie sa se remarce prin compartimentare. In acest fel, pot fi organizate fisele de lucru pentru fiecare copil sau grupa. Copiii sunt incurajati adesea sa-si aranjeze singuri lucrurile sau sa si le stranga la finalul orelor. Design-ul dulapurilor trebuie sa faciliteze accesul celor mici atunci cand vor sa-si aseze lucrurile personale.
Dupa cum s-a mentionat anterior, mobilierul pentru gradinita trebuie sa fie functional si totodata, sa garanteze economie de spatiu. In majoritatea gradinitelor, salile de activitati sunt destinate si programului de somn. Asadar, trebuie optat pentru un mobilier ergonomic si modular care sa serveasca uzului pentru care a fost conceput, fara a ocupa prea mult din suprafata. Cele mai eficiente dulapuri sunt modelele care permit depozitarea multiplelor obiecte pe toata inaltimea.
Piese cu talpa antiderapanta, masura de siguranta pentru copii si pardoseala Mobilierul calitativ pentru gradinite este dotat cu talpi antiderapante. Rolul acestora este dublu: pe de o parte protejeaza pardoseala de zgarieturi, pe de alta parte previne riscul de alunecare si leziunile aferente.
3. Amenajarea spatiului de gradinita pentru copii, indiferent de grupa de varsta
Amenajarea spatiului de gradinita pentru copii da frau liber imaginatiei, creativitatii si libertatii de exprimare. Mobilierul care compune zonele de joaca trebuie sa ofere un plus de personalitate. In plus, calitatea nu se demodeaza niciodata. Piesele care imbina armonios durabilitatea cu design-ul atractiv vor servi multor generatii la rand.
Gradinita este portalul prin care copiii ajung sa cunoasca lumea si oameni cu diferite personalitati. Adaptarea copiilor la gradinita implica un proces de lunga sau scurta durata, in functie de personalitatea celui mic, sau de factori exteriori. Debutul in societate incepe din gradinita. Atunci se formeaza caracterul copiilor, se dezvolta abilitatile de comunicare, de relationare, munca in echipa, gestionarea emotiilor, plus multe alte calitati necesare viitoarei vieti de adult. Ceea ce isi doreste orice parinte si educator este ca etapa de pregatire a copilului pentru gradinita sa se desfasoare intr-un mod relaxant, fara anxietate, panica sau stres.
3.1. Idei de amenajare pentru gradinita – Idei de organizare a spatiului educational care faciliteaza procesul de adaptare si comunicarea profesor-copil
Culorile care definesc sala de clasa au un impact major asupra primei impresii pe care copilul si-o formeaza atunci cand intra prima data in gradinita.
Culorile „elegante” si mobilierul rigid sunt pentru mediul business O idee interesanta de amenajare a gradinitei vizeaza utilizarea mobilierului colorat, fie ca e vorba de dulapioare cu rafturi vesele, scaune in nuante tonice, fie paturi stivuibile multicolore. Copiii se folosesc de culori pentru a face diferite asocieri si pentru a intelege lumea din jur. Prin urmare, o sala de clasa, gradinita sau after-school dotate cu mobilier in culori sobre ar putea intimida personalitatea fragila a copiilor.
Mai mult, originalitatea trebuie sa se extinda si ceea ce priveste formele care descriu mobilierul. Scolile, gradinitele sau chiar after-school-urile sunt spatii dedicate imaginatiei, curiozitatii si explorarii lumii din jur. Asadar, mobilierul pentru copii si chiar catedra educatoarei trebuie sa iasa din sfera clasicului si sa atraga atentia micutilor prin forme interesante si chiar atipice.
Formele meselor corespund unor activitati specifice Specialistii sunt de parere ca introducerea meselor rotunde, patrate sau hexagonale la gradinite sau clasele mici la scoala sunt mult mai eficiente pentru o educatie corecta. Gratie formei speciale, mesele de gradinita ii pozitioneaza pe copii mai aproape unii de altii, fata in fata, pentru ca astfel socializarea si munca in echipa sa devina mai eficiente.
Pentru lucrul individual, mesele semirotunde sunt preferatele dascalilor din toata lumea. Pentru munca in echipe de 5-6 copii, profesorii se pot orienta catre modelul traditional de masa dreptunghiulara.
Articolele de prezentare pentru lectii interactive si premiere Panourile din pluta sunt o solutie ingenioasa prin care cadrele didactice obisnuiesc sa publice reusitele copiilor. Articolele de prezentare precum panourile din pluta permit fixarea desenelor, lucrarilor de la ora de lucru manual sau chiar a compunerilor scolare. Acest obicei are ca scop motivarea copiilor si cresterea stimei de sine a acestora pentru obtinerea pe viitor a rezultatelor performante.
Totodata, panourile sau avizierele magnetice sunt idei moderne si istete prin care profesorii publica planurile de lectii in avans, orare, proiecte, deadline-uri pentru diverse activitati. Din aceasta categorie nu puteau lipsi popularele flipchart-uri. Aceste articole ajuta la organizarea planului de predare pe ziua respectiva. Mai mult, acestea dau curs lectiilor interactive si permit explicarea cursurilor pe baza desenelor, graficelor sau a altor repere considerate utile de catre profesori.
Personalizarea peretilor si selectarea accesoriilor, un bonus pentru un mediu cat mai confortabil Primul element care sare in ochi atunci cand se deschide usa clasei sunt peretii. Mai bine zis ceea ce transmit peretii. Unul dintre sfaturile privind amenajarea gradinitei indeamna la desenarea peretilor in cat mai multe culori. O idee populara sunt peretii care afiseaza scene din poveste, personaje principale din basme sau desene animate.
Pe locul doi dupa pereti, vin accesoriile. Dintr-o sala de gradinita, cartile si jucariile sunt indispensabile. Se recomanda ca acestea sa fie cat mai variate, sa vizeze dezvoltarea cat mai multor abilitati si sa asigure conditiile optime pentru derularea activitatilor de grup.
Cresa, gradinita sau scoala devin pe rand o a doua casa pentru cei mici. Aici isi contureaza personalitatea, isi petrec majoritatea timpului, isi descopera talentele si invata noi principii sanatoase de viata. Tocmai de aceea, piesele de mobilier din salile de curs trebuie sa compuna un ambient placut vizual, confortabil psihic si sigur, astfel incat copilul sa revina cu entuziasm in fiecare zi. Sursa foto: pixabay.com, mobman.ro
Adresă depozit: Str. Aurel Vlaicu, nr. 129, Satu Mare
CUI: RO41213669
/ Nr. Înreg. Registrul Comerțului: J30/657/2019
Banca: Banca Transilvania
/ Cont: RO56BTRLRONCRT0503818201