Copilul nu vrea sa doarma la gradinita? Cum iti poti ajuta copilul sa se adapteze si sa se odihneasca mai bine la cresa
Orice parinte responsabil stie deja prea bine ce rol vital joaca somnul in mentinerea tonusului si sanatatii generale a unui copil. Pe langa alimentatia corespunzatoare, educatie si joaca, odihna se numara printre aliatii principali ai unei dezvoltari armonioase si lipsite de probleme.
Stiai ca, in medie, un copil cu varsta cuprinsa intre trei si cinci ani are nevoie de pana la 13 ore de somn in fiecare zi? De asemenea, numeroase studii au dovedit faptul ca exista o legatura stransa intre rutina de somn a unui copil si buna dezvoltare cerebrala a acestuia. Se pare, astfel, ca lipsa unei rutine de odihna adecvata in viata celui mic, mai ales la varsta cresei si a claselor primare, poate genera modificari la nivelul emisferelor cerebrale si, prin urmare, probleme de ordin comportamental si intelectual mai mult sau mai putin grave.
Prin urmare, importanta crearii unei rutine sanatoase si constante de somn pentru micuti sau micute nu poate fi negata. Ce faci, insa, in momentul in care copilul nu vrea sa doarma la gradinita, avand in vedere faptul ca acesta este locul in care cel mic isi petrece o buna parte din timp? Citeste in continuare acest articol pentru a afla raspunsurile pe care le cauti.
1. Dormitul la gradinita: de ce este atat de important?
Am mentionat deja cat de important este somnul din timpul noptii pentru buna dezvoltare a unui copil. Cu toate acestea, nu trebuie sa omitem nici odihna de la pranz, binecunoscutul „nap time”, pentru ca si aceasta joaca un rol in egala masura de vital atat in dezvoltarea generala a micutului, cat si in ceea ce priveste performantele sale scolare. Iar tu, ca educator sau ca reprezentant al unei institutii in care parintii isi pun intreaga incredere atunci cand vine vorba de siguranta celui mic, ai responsabilitatea de a-i crea acestuia toate conditiile necesare pentru a putea manca, invata, socializa si, mai ales, pentru a se putea odihi in cele mai bune conditii. Prin urmare, iata care sunt principalele motive pentru care somnul de la ora pranzului este atat de important pentru un copil, mai ales la frumoasa varsta a gradinitei:
- va putea adormi mai usor noaptea
Poate suna contraintuitiv, nu-i asa? Cu toate acestea, nimic nu poate fi mai aproape mai adevar. Ti s-a intamplat vreodata sa ai o zi extrem de obositoare la job, sa te simti extenuat cand ajungi acasa si, totusi, sa nu poti sa adormi atunci cand pui capul pe perna? Ei bine, exista un termen pe care psihologia il foloseste destul de des pentru astfel de stari de insomnie inexplicabila - supraoboseala. Conform expertilor, creierul uman are nevoie de pauze de odihna regulate pentru a nu se suprasolicita si a putea functiona in continuare la nivelul optim. Daca acestea sunt trecute cu vederea, organismul nostru intra in modul de supravietuire si, prin urmare, nivelul de adrenalina creste, ceea ce nu iti mai permite sa te odihnesti asa cum ar trebui pe timpul noptii. La un copil in crestere, care nu ar vrea nimic altceva decat sa se poata juca cu prietenii de dimineata pana seara, pauza de odihna de la pranz este cu atat mai importanta pentru reglarea ritmului circadian si evitarea supraoboselii.
- somnul de pranz ajuta la imbunatatirea rezultatelor scolare
Te gandesti, poate, ca varsta gradinitei este prea timpurie pentru a te gandi la parcursul academic al viitorului scolar. Cu toate acestea, obiceiurile pe care un copil si le formeaza inca de la aceasta varsta vor avea o influenta majora asupra puterii de concentrare si disciplinei de care cel mic va avea atat de multa nevoie in momentul in care va pasi pentru prima data pe holurile scolii. Astfel, numeroase studii demonstreaza faptul ca o rutina corecta si constanta de odihna la pranz are un rol major atat in ceea ce priveste concentrarea, dar si puterea de memorare si capacitatea de a face corelatii logice.
- imbunatateste tonusul fizic si previne obezitatea
Numeroase studii au gasit o corelatie puternica intre lipsa somnului si riscul de aparitie a obezitatii in randul copiilor. Acest lucru se datoreaza atat faptului ca lipsa unei rutine adecvate de somn influenteaza obiceiurile alimentare, accentuand senzatia de foame si pofta de „ceva dulce”, cat si faptului ca odihna neadecvata scade nivelul optim de energie necesar activitatilor de sport si joaca, atat de importante in dezvoltarea prescolarului.
- influenteaza tonusul psihic
Crearea unei rutine corecte de somn la pranz joaca un rol major in restabilirea nivelului de energie pierdut in prima jumatate a zilei si in mentinerea echilibrului psihic al copilului. Astfel, un copil care nu se odihneste destul pe durata zilei are un risc mai mare de a dezvolta tulburari de comportament si stari de anxietate sau depresie, in comparatie cu un prescolar care doarme cel putin o ora in jurul pranzului.
2. Copilul nu vrea sa doarma la gradinita: ce poti face pentru a-i incuraja pe cei mici sa se odihneasca in timpul programului de la cresa?
Am stabilit deja cat de importanta este crearea unei rutine de somn la pranz pentru buna dezvoltare a prescolarilor. Cu toate acestea, stim cu totii cat de dificil poate fi sa convingi un copil sa adoarma la cresa, atunci cand mami si tati nu sunt acolo sa il tina de mana sau sa ii citeasca o poveste cu printi si printese. Pentru un educator sau o educatoare, momentul somnului la gradinita poate deveni cea mai solicitanta parte a zilei. Astfel, daca te intrebi de ce copilul nu vrea sa doarma la gradinita si ce poti face pentru a rezolva aceasta problema, iata cateva sfaturi:
creeaza o rutina zilnica pe care sa o practici in fiecare zi impreuna cu prescolarii, chiar inainte de ora somnului
De regula, unul dintre motivele principale pentru care cei mici nu vor sa adoarma la gradinita este lipsa unei rutine familiare, asemanatoare cu cea cu care s-au obisnuit de acasa. Adaptarea la cresa este oricum un proces complicat si inspaimantator pentru un copil, gradinita fiind primul mediu strain cu care intra in contact pentru o perioada mai indelungata de timp, iar somnul de la pranz devine cu atat mai dificil atunci cand cei mici se afla intr-un mediu cu care nu s-au obisnuit inca. De aceea, daca esti in cautare de sfaturi pentru adaptarea copilului la gradinita, recomandarea principala este sa ii intrebi pe cei mici ce activitati intreprind impreuna cu parintii inainte de culcare si sa incerci sa gasesti o directie comuna de la care sa pornesti pentru a le aminti copiilor de casa. Fie ca este vorba de lecturarea unei scurte povesti, fie de cantecele de leagan, gasirea unei activitati de acest tip pe care sa o intreprinzi impreuna cu cei mici inainte de somn poate fi cheia catre rezolvarea problemelor in ceea ce priveste dormitul la gradinita.
- lasa-i pe cei mici sa aduca cu ei in pat ceva ce le aminteste de casa
Indiferent daca este vorba de jucaria de plus preferata, de o poza cu mami si tati, de biberonul cu lapte cald sau de paturica cu eroul din povesti pe care il admira atat de mult, un obiect care ii va aminti celui mic de casa il va face sa se simta in siguranta si il va ajuta sa adoarma mai usor. Prin urmare, nu ii interzice acestuia sa isi „personalizeze” patutul cu lucrurile favorite, ci ajuta-l sa inteleaga faptul ca gradinita este un loc in care poate sa fie intotdeauna el insusi, in care este pretuit si protejat si in care se poate pierde fara pic de frica in lumea visurilor, pentru ca la trezire il vor astepta cuminti toate lucrurile la care tine atat de mult.
- incurajeaza copiii sa participe activ in pregatirea pentru somn
Este foarte posibil ca cel mic sa opuna mai putina rezistenta orei de odihna atunci cand ii dai voie sa participe activ in pregatirea pentru somn. De la a-l incuraja sa se imbrace singur cu pijamalutele preferate, sa aleaga povestioara spusa inainte de culcare sau sa cante impreuna cu tine cantecelul de leagan si pana la a-i da posibilitatea sa isi pregateasca singur patul, toate aceste detalii aparent insignifiante pot insemna mult pentru cel mic, ii pot creste nivelul de incredere in tine si ii pot facilita somnul. Atentie, insa: acorda o atentie deosebita felului in care le prezinti celor mici aceste atributii. Daca observi ca anumiti copii opun rezistenta cand vine vorba de intreprinderea acestor actiuni, nu insista mai mult decat este necesar. Pastreaza un ton cald si calm si lasa fiecare copil sa devina „independent” in propriul sau ritm. Vrem ca participarea activa in pregatirea pentru somn sa fie perceputa de catre cei mici drept o dovada de incredere, nu o obligatie, pentru ca somnul sa fie vazut drept o recompensa, nu o pedeapsa.
3. Somnul la gradinita: ce ii trebuie copilului la cresa pentru a se putea odihni atunci cand parintii nu sunt langa el?
Daca am vorbit pana acum despre ce poti face ca educator sau educatoare pentru a-i ajuta pe cei mici sa adoarma la cresa, hai sa discutam putin si despre cum ar trebui sa arate si ce ar trebui sa contina `dormitorul` prescolarilor.
- patuturi comode si destul de spatioase
Bineinteles, elementul cel mai important pentru o odihna adecvata este reprezentat de patul de gradinita si accesorii. Astfel, pentru ca somnul de pranz sa fie vazut drept o perioada de rasfat de catre cei mici, este important sa echipezi dormitorul cu paturile potrivite pentru gradinita. In acest sens, este esential sa tii cont atat de dimensiunea patuturilor pe care planuiesti sa le achizitionezi, astfel incat sa fie destul de spatioase pentru orice copil, de la mic la mare, cat si de calitatea saltelelor cu care le echipezi. Este recomandat ca fiecare saltea sa fie realizata din spuma de memorie si sa aiba proprietati antialergice si antimucegai, pentru a evita orice potential risc pentru sanatatea celor mici.
- foloseste pentru amenajare culori diverse si nuante pastelate
Nimeni nu s-ar simti in largul sau intr-o incapere in care totul este gri, nu-i asa? Folosirea unei varietati de culori in amenajarea dormitorului de la cresa poate fi solutia pentru a-i face pe cei mici sa poata adormi mai usor departe de parinti. Poti, spre exemplu, sa achizitionezi patuturi in diferite nuante, astfel incat fiecare copil sa stie care este patutul sau si sa creezi astfel sentimentul de familiar, atat de important pentru adaptarea celor mici la cresa, mai ales in primul an. Atentie, insa: nu este indicat sa folosesti culori prea tipatoare, pentru ca acestea obosesc vederea si pot accentua sentimentul de anxietate. Rezuma-te, in ceea ce priveste dormitorul, pentru nuante deschise si pastelate, precum roz prafuit, bleu, bej, lila deschis sau verde pastel.
- orneaza peretii cu postere sau stickere cu eroii preferati
Fiecare copil are cate un supererou sau cate o printesa pe care o admira. Cu siguranta, cei mici ar putea adormi mai rapid daca ar sti ca ii vegheaza indeaproape eroii din basmele preferate. Atunci cand copilul nu vrea sa doarma la gradinita, il poti intreba care este personajul sau preferat si ii poti orna segmentul de perete din jurul patului cu postere sau stickere cu acesta, iar cel mic va merge mult mai incantat la nani atunci cand stie ca la trezire il va astepta supereroul favorit.
In concluzie, atunci cand copilul nu se integreaza la gradinita, si somnul lui din timpul cresei va fi afectat. Faptul ca copilul nu vrea sa doarma la gradinita indiferent de eforturile pe care le face educatorul poate deveni o problema, insa, cu putin efort din partea cadrului didactic si cu intelegere din partea parintilor, acest aspect poate fi foarte usor rezolvat. Pune in aplicare sfaturile din acest articol si priveste cum cel mic isi va schimba complet dabieturle de odihna! Sursa foto: Unsplash.com.
Adresă depozit: Str. Aurel Vlaicu, nr. 129, Satu Mare
CUI: RO41213669
/ Nr. Înreg. Registrul Comerțului: J30/657/2019
Banca: Banca Transilvania
/ Cont: RO56BTRLRONCRT0503818201